2008. május 18., vasárnap

Sak Yant Tattoo



Az az animista hiedelem, miszerint a test tetoválása megvéd a gonosz szellemektől, ellenkezni látszik a buddhista elvekkel. Délkelet-Ázsiában nem így gondolják. A théraváda buddhista tetoválást az a három sprituális sík ihlette, amik az ősi törzsi tetoválás sarokköveit formálták: szenvedés, állandóság és a vérveszteség (a vér, mint az élet forrása). Ez a misztikus hármas a tetoválást egy egyszerű művészeti formából egy lehetőséggé alakította át a hívők számára, hogy transzcendens kapcsolatot létesítsenek az istenekkel, mágikus hatalmakat és védelmet nyerjenek valamint transzba vagy látomásos állapotba jussanak.



A leggyakoribb buddhista tetoválás a sak yant vagy yantra, egy mantra fizikai megjelenítése. Magát a képet szentnek tekintik és lehet meditációnak vagy imának egy szimbóluma. Sok kép, mint például a tigris és a lótusz hindu eredetű. A szövegek mindig páli nyelvűek (Kambodzsában khmer is előfordulhat). A sak yant tetoválások vallásosak, sohasem diszítő jellegűek, néhány szerzetes láthatatlan tintával tetovál.



A sak yant a legrégibb thai templomokból indult. Régen minden szerzetest tetováltak. A tanítványoknak szerzetessé válásuk után az első teendőjük, hogy egy buddhista tetoválást készítessenek magukra egy – a buddhista út gyakorlása és buddhista előírások és rítusok betartása által bizonyos spirituális erőkkel áldott – mesterrel. Minden szerzetes tetoválása egyedi. Mestere választja ki a szent képet a szerzetes születési ideje és jele szerint. A motívumok sora a sárkányoktól és kígyóktól a leopárdokig, tigrisekig és sasokig terjed. Miután a minta ki lett választva, a mester kántálni kezdi a szent szövegeket és elkezdi a tetoválást a tanítvány hátán. Kántálás közben megáldja a tanítványt és a tetoválás az új szerzetes talizmánjává, a szent oltalom egy formájává válik.
Ma már számos külföldi készíttet ilyen mágikus, védelmező tetoválást thai mesterekkel, akik a világ legjobb buddhista tetoválóinak hírében állnak.

Sak Yant - Buddhist Temple Tattoos
The Tattooing Monks of Wat Bang Phro
Sak Yant videók a YouTube-on
Sak Yant fotók a Flickr-en
Sak Yant e-book screenshots

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése